WHM Ademhalingsoefeningen

Wim Hof levert onmenselijke prestaties met behulp van technieken waar ademhalingsoefeningen aan ten grondslag liggen. Door een goede ademhaling kun je langer je adem inhouden en maak je bewust contact met je hart, autonome zenuwstelsel en immuunsysteem. Dit helpt Wim Hof bij het controleren van zijn lichaam in extreme omstandigheden. Deze ademhalingsoefeningen zijn door ieder mens uit te voeren en daarom zegt de Iceman ook altijd “Wat ik kan, kan iedereen”.

Ademhalingsoefeningen zijn de basis van de WHM

De koudste gebergten beklimmen in een korte broek en een halve marathon op blote voeten lopen door de sneeuw, het is voor iedereen haalbaar met de Wim Hof Methode (WHM). De basis van WHM ligt bij de ademhaling en ademhalingsoefeningen komen dan ook direct aan bod komen bij iedere workshop. De oefeningen kun je makkelijk thuis uitvoeren wanneer je ze onder de knie hebt.

Het belang van ademhalingsoefeningen

Waarom zijn ademhalingsoefeningen zo belangrijk? Door juist te ademen laat je een grote hoeveelheid zuurstof binnen. Zuurstof beïnvloedt de hoeveelheid energie die vrijgemaakt kan worden in onze lichaamscellen middels chemische en fysische processen op moleculair niveau. Het doel van de ademhalingsoefeningen is dan ook om meer zuurstof tot je te nemen en zo invloed uit te oefenen op de processen in je lichaam.

Hoewel ademhaling onbewust plaats vindt in het autonome zenuwstelsel, kun je je ademhaling goed controleren. Wim Hof heeft door jaren heen een speciale ademhalingstechniek ontwikkeld die hem helpt zijn lichaam in optimale conditie te houden en controle te behouden tijdens extreme omstandigheden. Deze technieken leer je tijdens de WHM workshops.

WHM basis ademhaling techniek:

Let op! Doe de ademhalingsoefening altijd in een veilige omgeving en ongeforceerd (bijvoorbeeld zittend op de bank). De oefening heeft een diepgaand effect, waarmee op de juiste manier omgegaan dient te worden. Doe de oefening nooit op een plek waarbij flauwvallen gevaarlijk kan zijn. Dus nooit voor of tijdens duiken, autorijden, zwemmen, in bad, etc. en altijd op een plek met zachte ondergrond.

Uitleg oefening:

Schema:

1. De oefening werkt het best op lege maag, en in het bijzonder na het opstaan.

2. Zit of lig in wat voor jou een comfortabele houding is in een veilige omgeving (slaapkamer, huiskamer, tuin). Probeer te ontspannen.

3. Begin te ademen vanuit de abdominale regio, dus diep in vanuit de buik. Dan adem je uit. Bij de uitademing blijft een x hoeveelheid lucht in de longen achter (residuale hoeveelheid). Dit betekent dat je ongeforceerd uitademt. Vervolgens adem je weer volledig in. Dit doe je rond de 30 keer. Je kunt visualiseren dat je een ballon aan het opblazen bent. Het kan voelen alsof je aan het hyperventileren bent, maar onthoud dat jij de controle hebt.

4. Na dit rond de 30 keer gedaan te hebben. Adem je in een keer volledig in en dan ongeforceerd uit en dan de retentie. Dus stop met ademen.

5. Op het moment dat je de behoefte voelt om opnieuw te ademen (niet wachten totdat je helemaal niet meer kan) adem je helemaal in en houd je dit 10 seconden vast. Daarna adem je ongeforceerd uit en kan je een nieuwe ronde ingaan.

6. Deze ademhalingsoefening kan je een paar rondes achter elkaar beoefenen. Gemiddeld wordt deze 3 rondes achter elkaar beoefend.

7. Na de oefeningen afgerond te hebben is het tijd om te voelen en na te genieten. Het navoelen na de oefening wordt meer en meer een meditatie. Neem daar je tijd voor.

Neem zeker in het begin de tijd om bij te komen van de ademhalingsoefening. Nadat je de ademhalingsoefeningen hebt gedaan en je voelt je goed is het tijd voor de volgende stap: het nemen van een koude douche.
 

Geïnteresseerd in de technieken? Doe de gratis online video serie en ga thuis aan de slag met de Wim Hof Methode!

 

WHM Academy Our nature healthy.

De WHM Academy is geregistreerd door het CRKBO

Nieuwsbrief