Wim Hof Blog

Zaterdag 17 januari

In 32 uur de top van de Kilimanjaro

-------------------------------------------PERSBERICHT----------------------------

Nieuw wereldrecord dankzij ‘Wim Hof Methode’

Wim Hof en groep pioniers bereiken top van de Kilimanjaro in recordtijd

Op 15 januari bereikte ‘Iceman’ Wim Hof met een vooraf getrainde groep van 18 personen – zonder noemenswaardige klimervaring – in 31 uur en 25 minuten de top van de Kilimanjaro op 5.685 meter (Gillman's Point). Hiermee vestigt de groep een nieuw wereldrecord als snelste groep ooit.

Hoogteziekte grootste gevaar

De recordpoging van de groep werd door de buitenwereld met argusogen bekeken. Naarmate het menselijk lichaam zich boven de 3.000 meter begeeft, neemt het risico op hoogteziekte exponentieel toe. Gemiddeld haalt 46% van de klimmers de top van de Kilimanjaro in 5 tot 7 dagen. Artsen achtten het onmogelijk, maar Hof bewijst dat hoogteziekte op een veilige manier onderdrukt kan worden door meer zuurstof in het lichaam te brengen.

Tijdens het lopen beoefenden de deelnemers continue de bewust gecontroleerde ademhalingstechnieken vanuit de Wim Hof Methode. Op deze manier zorgden ze ervoor dat het zuurstofgehalte in het bloed hoog bleef en er geen hoogteziekte optrad. Bovendien zorgden de hoge zuurstofwaarde in het bloed ervoor dat de spieren van de deelnemers niet verzuurden, waardoor de groep in 2,5 dag (heen en terug) 78 kilometer met een hoogtestijging van 4.000 meter kon afleggen. Een van de gidsen kreeg, ondanks zijn ervaring en acclimatisatie, door de snelle stijging wel last van hoogteziekte en moest zijn begeleiding staken en terugkeren.

Route

Wim Hof en de groep pioniers zijn op 14 januari gestart op 1.800 meter hoogte. Vanuit hier zijn ze doorgelopen naar een kamp op 3.700 meter hoogte. Hier hebben zij overnacht, om vervolgens de volgende ochtend zeer vroeg door te stoten naar de top op 5.685 meter (Gilman’s Point). Normaal gesproken is dit tempo niet te realiseren in verband met acclimatisatie-tijd om hoogteziekte te voorkomen. Om deze reden gaf een hoogte expert vooraf aan dat hij verwachtte dat nog geen 10% van de deelnemers de top zou bereiken. Van de 19 deelnemers hebben uiteindelijk 15 personen de top bereikt.

Wim Hof Methode

De Wim Hof Methode kenmerkt zich door de combinatie van drie componenten: inzet/focus, ademhaling en kou. “Meer energie, meer focus en algemeen welbevinden zijn gevolg van een juiste toepassing van de methode”, aldus Hof. De Radboud Universiteit heeft in mei 2014 wetenschappelijk bewezen dat door toepassing van de Wim Hof Methode het Autonome Zenuwstelsel - en hierdoor ook het immuunsysteem - te beïnvloeden is.

Over Wim Hof

Wim Hof is op 20 april 1959 geboren in Nederland. Hij is bekend vanwege zijn grote hoeveelheid prestaties op het gebied van ‘kou’. In totaal heeft hij (incluis deze) 26 wereldrecords op zijn naam staan. Zo heeft hij in zijn zwembroek – zonder schoenen – een halve marathon door de sneeuw op de poolcirkel gerend en toonde hij aan dat hij bijna 2 uur in een bak met ijs kan liggen, zonder dat zijn lichaamstemperatuur daalde.

------------------------------------------EINDE PERSBERICHT------------------------------------
 

Vrijdag 12 december

24 uur met Wim hof - the iceman

Hij is naar eigen zeggen bespot, verguisd en voor clown en leugenaar uitgemaakt: Wim Hof (1959). Wereldwijd is hij beter bekend als The Iceman. Hij zwom onder het poolijs, stond in ijsbakken en liep gekleed in enkel een zwembroek marathons in de sneeuw.

Maar sinds mei van dit jaar is hij een serieus te nemen onderzoeker. In die maand publiceerde wetenschappers dat bewijs geleverd is dat het autonome zenuwstelsel en daarmee het immuunsysteem te beïnvloeden is. Emotioneel nam Hof de resultaten in ontvangst. Al jaren verkondigt hij de boodschap dat hij zijn afweerreactie kan sturen door concentratie en meditatie én dat iedereen dit aan te leren is. Maar ondanks de wetenschappelijke steun zijn tegenstanders gebleven en blijft hij 'die zonderling van de kouderecords.'

De zoektocht naar bewijs en erkenning van zijn methode gaat hand in hand met een zoektocht naar persoonlijke verlichting. De queeste die Wim Hof onderneemt heeft namelijk wortels in een diep verdriet dat hem bijna twintig jaar geleden overviel.

In 24 uur met... neemt Wim Hof Theo Maassen mee op een deel van zijn tocht en zal hij Theo onderwijzen in zijn methode. Maar ook wordt er in het etmaal gezocht naar de menselijke kanten én kwetsbaarheden van de ijzige superman.

Bekijk de aflevering hier


Bekijk overige nieuwsberichten

WHM Academy Our nature healthy.

De WHM Academy is geregistreerd door het CRKBO

Nieuwsbrief